EM betting - allt om europamästerskapet i fotboll: odds, spelschema, nyheter med mera!

Sverige-Österrike fotboll: EM-kval slutar i krossade drömmar

Sveriges förhoppningar om att nå EM 2024 i Tyskland grusades efter en 3-1 förlust mot Österrike i den avgörande Sverige-Österrike fotboll EM-kval matchen på Friends Arena i Solna. Nederlaget, tillsammans med en tidigare 2-0 förlust i Wien, innebar att Sverige slutade på tredje plats i grupp F bakom Belgien och Österrike, som knep de två direktplatserna till mästerskapet.

Österrike för starkt för Sverige över två möten

I det första mötet mellan lagen i juni förra året stod Österrike som 2-0 segrare i Wien tack vare mål av Marcel Sabitzer och Michael Gregoritsch. Sverige skapade chanser men lyckades inte överlista det resoluta österrikiska försvaret lett av David Alaba.

Returmötet i Solna var en måstematch för Sverige för att hålla EM-drömmarna vid liv. Men Österrike visade sig än en gång vara för svåra. Christoph Baumgartner och Marko Arnautovic gjorde 2-0 redan inom 30 minuter.

Emil Holm reducerade för Sverige tidigt i andra halvlek och tände hoppet hos hemmafansen. Men Österrike punkterade matchen på tilläggstid när Arnautovic gjorde sitt andra mål för kvällen. Det var ett trist slut på kvalet för ett svenskt lag som nådde kvartsfinal i förra EM 2021.

Skilda öden för de två nationerna

Medan Sverige får nöja sig med att se EM 2024 på TV har Österrike gjort ett mycket lyckat kval. De vann en tuff grupp F före världsettan Belgien med 6 segrar på 8 matcher.

Nyckeln till framgången har varit en välbalanserad trupp med kvalitet i alla lagdelar. Marcel Sabitzer och Xaver Schlager är ett dynamiskt mittfältpar och David Alaba är en pålitlig ledare i backlinjen. I anfallet har veteranen Marko Arnautovic vänt klockan tillbaka och gjort 6 mål i kvalet.

Se även:  Allt du behöver veta om Var sänds EM final: En komplett guide för fotbollsälskare

För Sverige handlar det om vad som kunde ha varit. På pappret hade de tillräcklig talang för att utmana om en EM-plats, med spelare som Dejan Kulusevski, Alexander Isak och Zlatan Ibrahimovic. Men brist på kontinuitet fällde avgörandet. Bara 3 segrar på 8 matcher och förluster mot både Österrike och överraskningslaget Azerbajdzjan.

Lukaku gör historia när Belgien också avancerar

Till slut vann Belgien grupp F överlägset med 6 segrar och 2 oavgjorda på 8 matcher, två poäng före Österrike. Avgörande var Romelu Lukakus rekordnoteringar.

Inter-anfallaren öste in otroliga 14 mål i kvalet, nytt rekord för flest mål i ett EM-kval. Med Lukaku i den formen lär Belgien återigen vara en av favoriterna när EM sparkar igång i Tyskland nästa sommar.

Kvalet bjöd också på disciplinärt historiskt, då Österrike samlade ihop 15 gula och 1 rött kort – flest av alla lag. Det visar på den eldiga beslutsamheten som drev deras framgångsrika kval under förbundskapten Ralf Rangnick.

Sammanfattning

När kvaldammet lagt sig är 20 av 24 EM-platser tillsatta. För Österrike väntar andra raka EM-slutspelet efter att också ha nått EM 2021. Med stabilt försvar, energiskt mittfält och evigt unge Arnautovic på topp har de goda förhoppningar om att kunna överraska i Tyskland.

Sverige får istället slicka såren och fundera på vad som gick snett. Talangen finns för att Blågult ska vara en kraft att räkna med, men det krävs mer kontinuitet över ett helt kval. Med spelare som Kulusevski och Isak som lär fortsätta utvecklas siktar Janne Anderssons mannar på revansch i VM 2026.

Men för stunden är det Österrike och Belgien som kan glädjas och ladda för EM-äventyret i Tyskland. Med 24 lag blir det tuffare än någonsin, men båda nationerna har kapacitet att utmana när fotbollsvärldens ögon riktas mot Tyskland i juni 2024.

Se även:  Tjeckiens herrlandslag i fotboll mot Polens herrlandslag i fotboll: Laguppställning, Tidslinje & Statistik