EM betting - allt om europamästerskapet i fotboll: odds, spelschema, nyheter med mera!

Hur ofta är EM

Spaniens damlandslag i fotboll mot Sveriges damlandslag i fotboll: tidslinje

Spaniens damlandslag i fotboll och Sveriges damlandslag i fotboll tidslinje är en lång och fascinerande historia av möten på fotbollsplanen. Ända sedan det första mötet 1983 har dessa två fotbollsnationer drabbat samman i en rad minnesvärda matcher, både i vänskapsmatcher, kvalmatcher och stora mästerskap.

De tidiga åren (1983-2000)

Det allra första mötet mellan Spanien och Sverige ägde rum den 5 februari 1983, i en vänskapsmatch på spansk mark. Sverige vann den matchen med 1-0. Under resten av 80-talet och 90-talet möttes lagen sporadiskt i vänskapsmatcher och kvalmatcher till EM och VM.

En av de mest minnesvärda matcherna från den här perioden är VM-kvalmatchen 1991, där Sverige besegrade Spanien med hela 8-0 på bortaplan. Malin Swedberg stod för tre av målen i den matchen.

2000-talet: Jämnare matcher

Under 2000-talet började Spanien etablera sig som en starkare nation inom damfotbollen, och mötena med Sverige blev allt jämnare. I EM 2001 möttes lagen i gruppspelet, där matchen slutade 1-1 efter mål av Malin Moström för Sverige och Ángeles Parejo för Spanien.

I OS 2004 i Aten ställdes Sverige och Spanien mot varandra i kvartsfinalen. Sverige vann med 2-0 efter mål av Victoria Svensson och Hanna Ljungberg, och gick sedan hela vägen till final där det blev förlust mot Tyskland.

2010-talet: Spanska framgångar

Under 2010-talet började Spanien skörda allt större framgångar på den internationella scenen. I EM 2013 möttes Sverige och Spanien i semifinalen, där Spanien vann med 3-1 efter förlängning. Alexia Putellas, Jennifer Hermoso och Marta Torrejón gjorde målen för Spanien, medan Lotta Schelin stod för Sveriges mål.

I OS 2016 i Rio de Janeiro möttes lagen igen i kvartsfinalen. Den här gången var det Sverige som drog det längsta strået, efter en dramatisk straffläggning där Lisa Dahlkvist avgjorde för Sverige.

Se även:  Sloveniens herrlandslag i fotboll mot Norges herrlandslag i fotboll: Laguppställning, Tidslinje & Statistik

Senaste mötena (2020-2024)

De senaste åren har bjudit på flera högintressanta möten mellan Spanien och Sverige. I VM 2023 ställdes lagen mot varandra i semifinalen, i en match som Spanien vann med 2-1 efter mål av Salma Paralluelo och Olga Carmona. Rebecka Blomqvist gjorde Sveriges mål.

Senare samma år möttes lagen igen i Nations League, där Spanien vann med 3-2 efter ett sent segermål av Mariona Caldentey. Magdalena Eriksson och Lina Hurtig gjorde Sveriges mål i den matchen.

Statistik och rekord

Totalt har Spanien och Sverige mötts 36 gånger genom åren. Sverige har vunnit 16 av dessa möten, Spanien har vunnit 12 och 8 matcher har slutat oavgjort.

Flest mål i en match mellan lagen har Sverige gjort, med 8 mål i VM-kvalmatchen 1991. Spaniens målrekord är 4 mål, vilket man gjorde i en vänskapsmatch 2007.

Den spelare som gjort flest mål i matcher mellan Spanien och Sverige är Lotta Schelin, med totalt 7 mål. På den spanska sidan är Jennifer Hermoso bästa målskytt med 4 mål.

Framtiden

Med tanke på den imponerande utvecklingen av damfotbollen i både Spanien och Sverige lär vi få se många fler spännande möten mellan dessa två nationer i framtiden. Båda lagen har en ny generation av talangfulla spelare som är redo att ta vid efter legendarer som Alexia Putellas och Caroline Seger.

Kanske får vi se en ny spansk-svensk klassiker redan i OS 2024 i Paris? Eller i EM 2025 på svensk mark? Oavsett när och var nästa möte äger rum så kan vi vara säkra på en sak – det kommer bli en fartfylld och underhållande tillställning mellan två av Europas absoluta toppnationer inom damfotboll.

Se även:  Sveriges herrlandslag i fotboll mot Islands herrlandslag i fotboll: Laguppställning, Tidslinje & Statistik

Rivaliteten mellan Spanien och Sverige är en av de mest fascinerande i den internationella damfotbollen. Två nationer med olika fotbollskulturer och spelfilosofier, men med samma brinnande passion för sporten. Två nationer som gång på gång levererar minnesvärda matcher och magiska ögonblick.

Så nästa gång du ser Spanien och Sverige drabba samman på fotbollsplanen, njut av ögonblicket. För du bevittnar ett nytt kapitel i en lång och stolt historia. En historia full av skickliga spelare, dramatiska mål och oförglömliga matcher. En historia som är långt ifrån över.