EM betting - allt om europamästerskapet i fotboll: odds, spelschema, nyheter med mera!

em 2024

Poängställning i Sveriges herrlandslag i fotboll EM-kvalet

Det blev en stor besvikelse för Sveriges herrlandslag i fotboll i kvalet till EM 2024 i Tyskland. Laget lyckades inte säkra en plats i mästerskapet efter att ha slutat på en tredjeplats i sin kvalgrupp. Låt oss ta en närmare titt på poängställning i Sveriges herrlandslag i fotboll EM-kvalet och lagets prestationer.

Kvalgrupp F och slutlig tabell

Sverige lottades in i grupp F tillsammans med Belgien, Österrike, Azerbajdzjan och Estland. Efter att alla matcher spelats såg den slutliga tabellen ut så här:

PosLagSVOFGMIM+/-P
1Belgien8620224+1820
2Österrike8611177+1019
3Sverige83141412+210
4Azerbajdzjan8215717-107
5Estland8017222-201
Fullständig poängställning i Sveriges herrlandslag i fotboll EM-kvalet (tabell)

Som tabellen visar slutade Belgien och Österrike på de två första platserna och kvalificerade sig därmed direkt till EM-slutspelet. Sverige hamnade på en tredje plats, sju poäng efter Österrike.

Sveriges matcher och resultat

Sverige spelade totalt åtta matcher i EM-kvalet, med tre vinster, en oavgjord och fyra förluster som facit. Här är resultaten från alla Sveriges matcher:

  • Sverige 5-0 Azerbajdzjan
  • Österrike 2-0 Sverige
  • Estland 0-5 Sverige
  • Sverige 1-3 Österrike
  • Belgien 1-1 Sverige (matchen avbröts i halvtid)
  • Azerbajdzjan 3-0 Sverige
  • Sverige 2-0 Estland

Lagets bästa målskytt i kvalet blev anfallaren Viktor Gyökeres med tre mål. Målvakten Robin Olsen var förstemålvakt i de flesta matcherna.

Missad EM-plats och Nations League-nedflyttning

Utöver det misslyckade EM-kvalet gick det också tungt för Sverige i UEFA Nations League säsongen 2024/25. Laget slutade sist i sin League B-grupp och blev nedflyttade till League C.

Det har varit en tuff period för det svenska landslaget som nu måste blicka framåt mot VM-kvalet 2026. Förbundskapten Jon Dahl Tomasson, som tog över laget i mars 2024, har ett stort jobb framför sig med att lyfta laget.

Se även:  Varför knäböjer spelarna i EM? En djupdykning i fotbollens tysta protest

Poängställning i Sveriges herrlandslag i fotboll EM-kvalet – ett nederlag med framtidshopp

Trots motgångarna finns det flera lovande spelare i den svenska truppen. Unga talanger som Anthony Elanga och Hugo Larsson blandas med mer rutinerade spelare som Victor Lindelöf, Alexander Isak och Dejan Kulusevski.

Målsättningen framöver blir att utveckla laget och hitta en spelstil och formation som passar spelarmaterielet. Med rätt förutsättningar och hårt arbete finns potential att nå framgångar igen, men vägen dit kan bli lång och krokig efter ett par tunga år.